Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Kείμενο θέσεων του perastikos 13

Είναι πολύ θετικό το γεγονός της επανεκκίνησης των "ελεύθερων χρεοκοπημένων" με κοινά σημεία τα αιτήματα για ανεξαρτησία, πραγματική δημοκρατία, άλλη πορεία του τόπου και κοινωνική επιβίωση μέσα από την απαλλαγή από τη θηλειά του χρέους και από όλο το αντιδραστικό, αντιλαϊκό και αντεργατικό πλαίσιο.

Όλοι οι συμφορουμίτες, στο διάλογο που είχαμε, συμφωνήσαμε πως ουσιαστική πολιτική και οικονομική, δηλαδή εθνική, ανεξαρτησία χωρίς έξοδο από την ΕΕ και το Ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το μόνο που ενδιαφέρει τις ευρωπαϊκές ελίτ είναι να κερδίζουν χρόνο για να «τσιμεντάρουν» τις τράπεζές τους και να ανταλλάξουν τα «ιδιωτικά χρέη» της χώρας προς τις τράπεζες, σε «δημόσια» προς κράτη δηλαδή και μάλιστα «ενυπόθηκα», με εμπράγματες διασφαλίσεις και που θα διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο και όχι το ελληνικό. Παράλληλα και μιας κατά την λαϊκή ρήση «δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι», ας πάρουν παρεμπιπτόντως οι Γερμανικές επιχειρήσεις ό,τι φιλέτο δημόσιας περιουσίας υπάρχει, ας βάλουν χέρι στον τομέα της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, στις παραλίες και τα δάση προς τουριστική εκμετάλλευση, νησιά και θάλασσες για την ηλιακή ενέργεια κι ας φτιάξουν γι αυτό και το κατάλληλο περιβάλλον. Ειδικές οικονομικές ζώνες, χωρίς εγγυημένους κατώτατους μισθούς, εργατικά δικαιώματα, περιττούς περιβαλλοντολογικούς ελέγχους , με ελάχιστη φορολόγηση και κυρίως χωρίς δημοκρατικά δικαιώματα και φληναφήματα περί εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας επιφυλάσσουν για μετά το 2020 ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.

Η ακύρωση των μνημονίων χρειάζεται τεράστιο αγώνα και παλλαϊκό ξεσηκωμό για να κερδηθεί, ώστε να ανατραπεί η χούντα και οι μηχανισμοί της. Και προφανώς ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα, που θα το πετύχει αυτό σε πρώτη φάση, δεν θα σταματήσει σε αυτόν τον, σε κάθε περίπτωση, κεντρικό πολιτικό στόχο. Έχοντας αποκτήσει μεγάλη δύναμη και μεγάλη αυτοπεποίθηση θα μπορεί να προχωρήσει μια διαδικασία με πιο βαθειές ρήξεις και μετασχηματισμούς. Πιστεύω πως μπορούμε και εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όσον αφορά κάποιες ελάχιστες κοινές θέσεις των ελεύθερων χρεοκοπημένων θα ήθελα να συμβάλλω στο διάλογο προτείνοντας ορισμένες που πιστεύω μας βρίσκουν όλους σύμφωνους ώστε πάνω σε αυτή την βάση να συνεργαστούμε και με άλλες αγανακτισμένες-αντιμνημονιακές ομάδες.

Πρώτον να λαμβάνουμε τις αποφάσεις αμεσοδημοκρατικά με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να γίνεται από το διαδίκτυο, για σημαντικά θέματα. Για πρακτικά ζητήματα να οριστούν επιτροπές οι οποίες θα έχουν καθορισμένη χρονική διάρκεια και θα είναι άμεσα ανακλητά τα μέλη των επιτροπών αν η πλειοψηφία της ομάδας πιστεύει πως δεν υλοποιούν τις αποφάσεις της. Αυτό όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας μας.
Δεύτερον, ζητάμε παύση πληρωμών προς τους ξένους και εγχώριους τοκογλυφους. Πρώτα θα εξασφαλίσουμε μισθούς,συντάξεις,υγεία, παιδεία για τους Έλληνες, θα κάνουμε παραγωγική ανασυγκρότηση, θα εμποδίσουμε την αγορά του πλούτου μας και των κερδοφόρων δημόσιων υπηρεσιών μισοτιμής και αν περισσέψει κάτι μπορεί μέσω επιτροπής λογιστικού ελέγχου να τους δώσουμε, διαφορετικά «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Μια τέτοια πολιτική απόφαση, συνδέεται με την αποχώρηση από το ευρώ. Με το εθνικό νόμισμα, μπορείς να κάνεις υποτίμηση για τον άνεργο, να έχεις ρευστότητα για τον έμπορο, να κατευθύνεις την βιομηχανική πολιτική, να καλύψεις δημόσιο έλλειμμα χωρίς την ανάγκη των διεθνών αγορών. Το εθνικό νόμισμα είναι προϋπόθεση τόσο για την έξοδο από την κρίση, όσο και για την δημοκρατική σχεδιοποίηση της παραγωγικής αναγέννησης της χώρας. Η ένταξη στην ΟΝΕ, στρέβλωσε την ελληνική οικονομία, αποδιάρθρωσε την παραγωγική της βάση και την έφερε σε δυσμενέστερη θέση στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας, από την κατάσταση που βρισκόταν πριν την είσοδο στο ευρώ.
Τρίτον θέλουμε να ανθήσει μια πραγματική δημοκρατία όπως με τη μορφή των λαικών συνελεύσεων και τον συντονισμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τέταρτον, είναι απαραίτητη η εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση π.χ. με τη δημιουργία μιας πραγματικής δημόσιας αγροτικής τράπεζας.
Πέμπτον, η οικονομία είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί με κέντρο της την εξυπηρέτηση των εργαζομένων που ιδιαίτερα στην εποχή μας παλεύουν για να επιβιώσουν.
Έκτον, να καταργηθούν οι αντιδημοκρατικοί και αντεργατικοί νόμοι και να κατοχυρωθούν τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Έβδομον (και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και καθόλου δευτερεύον) να γίνουν προσπάθειες ώστε να αναπτυχθεί ο πολιτισμός μας, η μουσική, το θέατρο,η ποίηση,οι τέχνες. Τα γλυπτά του Φειδία και του Πραξιτέλη, τα κεραμικά των κεραμοποιών, τα οικοδομήματα του Ικτίνου και του Καλλικράτη δεν ήταν το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα της δημιουργίας σκεπτόμενων δημιουργικών ανθρώπων. Με βάση την τεράστια κληρονομιά μας ας συμμετέχουμε και όχι απλώς να αναπολούμε, δημιουργώντας το δικό μας συλλογικό πολιτισμό.
Όγδοο, ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Πρέπει να υπάρξει πραγματική αναδιανομή του πλούτου καθώς ο κόσμος της εργασίας δεν θα επιβιώσει διαφορετικά.
Ένατον, θα συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης που θα αποκαταστήσει τις ανάγκες κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Επικοινωνίες), θα παρέχει προστασία της κατοικίας απο πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, νομική υποστήριξη,υγεία, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες, διατροφή ώστε να εξασφαλιστούν όροι επιβίωσης και αν είναι δυνατόν ακόμα και εργασία.

Καλώ τα μέλη των ελεύθερων χρεοκοπημένων να προτείνουν και άλλες θέσεις ή να συζητήσουν πάνω σε αυτές που έγραψα και το τελικό κείμενο μας με βάση το διάλογο που κάνουμε εδώ να αποτελέσει το σχέδιο προς ψήφιση σε μια ανοιχτή συνέλευση μας με τις διορθώσεις και τροποποιήσεις που ίσως γίνουν ακόμα και εκεί.

perastikos 13