Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Ντέι, βρε γαϊδαράκο...Είπε ο "πολύς" Σόιμπλε, "υπερασπιζόμενος" την συμμετοχή της Γερμανίας με 147 (+ 24 επιπλέον προς το ραγιαδιστάν) δις ευρώ στην φάμπρικα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης:

«Λόγω των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχει καμία καλύτερη οικονομική και πολιτική εναλλακτική λύση από την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα από μόνη της, ακόμη και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, είναι πολύ μικρή για να ανταποκριθεί στα συμφέροντά μας και στην ευθύνη μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο»

Εκείνο που δεν είπε, αλλά παραμένει (για τους Γερμανούς) αυτονόητο, είναι η προφανής κερδοσκοπία της Γερμανίας, και των λοιπών άσπονδων εταίρων, έναντι της Ελλάδας. Δεν είπε ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, όλη τέλος πάντων η βορειοευρωπαϊκή σέχτα που έχει "μανουριάσει" με το "πρόβλημα Ελλάδα", κυριολεκτικά θησαυρίζει κάθε ημέρα που διαρκεί το "πρόβλημα" αυτό, εκμεταλλευόμενη, αφενός, την διαφορά των επιτοκίων δανεισμού και, αφετέρου, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την εξαγορά, με αποικιακούς όρους και συνθήκες, κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής, αλλά και κάθε παραγωγικής δυνατότητας, του ραγιαδιστάν. Ο σύγχρονος "μικρός ασθενής" της Ευρώπης δημιουργεί ένα νέο ιστορικό παράδοξο: την αναβίωση ενός ιδιότυπου αποικιακού αναταγωνισμού, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, μέσα σε συνθήκες ενός παγκοσμιοποιημένου μετακαπιταλιστικού περιβάλλοντος.
Αλλά είπε κι άλλα ο "φίλος" Σόιμπλε. Είπε ότι ούτε καν η Γερμανία δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της εκτός ευρωζώνης, μέσα στις διαμορφωμένες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, κι ότι:

«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να αποφευχθεί ο κίνδυνος "μόλυνσης" και να μειωθεί συνολικά ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας "μόλυνσης" δικαιολόγησε την αναγκαιότητα να βοηθηθεί η Ελλάδα με συντονισμένα διμερή δάνεια. Εως ότου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ο κίνδυνος "εξάπλωσης της μόλυνσης" είχε μεγαλώσει δραματικά. Για τον λόγο αυτό έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συναφθεί ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης υπό τη συμμετοχή του ΔΝΤ ύψους 750 δισ. ευρώ»

Το "αντιπαραγωγικό και τεμπέλικο" γαϊδουράκι μας, με δυο λόγια, καλείται να τραβήξει στραβοζαλωμένο τον ανήφορο της "διάσωσης" του ευρώ. Τι κι αν, κατά κοινή δήλωση πλέον όλων των ηγετών του "ισχυρού Βορά", η κρίση είναι συστημική, κι όχι "ελληνική", τι κι αν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να δανείζονται με εξωφρενικούς ρυθμούς για να υποστηρίξουν το μοντέλο της ευρωπαϊκής κοινωνικής ανάπτυξης κι ευημερίας, τι κι αν το ραγιαδιστάν έχει αναλογικά και μικρότερο κράτος και μικρότερες δημοσιονομικές δαπάνες απ' τον κοινοτικό μέσο όρο, τι κι αν ο γερμανικού τύπου αποπληθωρισμός αποδεικνύεται κυριολεκτικά καταστροφικός για χώρες όπως η Ελλάδα, εκείνο που μετράει τελικά είναι να "εξασφαλιστεί χρόνος", χρόνος απολύτως αναγκαίος κι απαραίτητος ώστε η "ισχυρή" σέχτα του Βορά να σταθεροποιήσει το ευρώ, που στην πραγματικότητα είναι το ευρωπαϊκό "μάρκο", και να αποτρέψει, με κάθε τρόπο, την "επέκταση της μόλυνσης". Κι η "θεραπεία" αυτή μεταφράζεται σε κοινωνικά ολοκαυτώματα, σε αποδόμηση κάθε έννοιας και περιεχομένου του κράτους - πρόνοιας, σε απώλεια κάθε ίχνους εθνικής κυριαρχίας και πολιτικής αυτονομίας των "μικρών ασθενών" και, τελικά, στην δημιουργία μιας αποικιακής περιφέρειας νότια του "ισχυρού Βορά". Κι αυτό επιτυγχάνεται πλέον με το μαστίγιο μόνο· τα καρότα μας τελείωσαν...

Το πόσο αυστηροί είναι αυτοί οι όροι, φάνηκε κατά τον κ. Σόιμπλε, από το πόσο χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιστάθηκαν να υπαχθούν στο μηχανισμό και «σχεδόν υποχρεώθηκαν λόγω του συστημικού κινδύνου επέκτασης της κρίσης και λόγω της απειλής για την Ευρωζώνη συνολικά.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει πολύ αυστηρούς όρους. Η χώρα έχει ήδη προχωρήσει σε επώδυνες τομές και πρέπει να κάνει κι άλλα ακόμη», είπε ο κ. Σόιμπλε. Κατέληξε δε ότι «με το ευρώ η Ευρώπη συνεισφέρει στην παγκόσμια σταθερότητα».
Albatros

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Ψήφισμα των αγανακτισμένων του Λευκού Πύργου (8/7/2011)

 
 
Είμαστε πολίτες αγανακτισμένοι με το υπάρχον κοινωνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα το οποίο καταστρέφει καθημερινά κάθε δυνατότητα για την αξιοπρεπή μας διαβίωση. Είμαστε άνεργοι, ελαστικά εργαζόμενοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες σε αδιέξοδο, μετανάστες. Άνθρωποι που θίγονται οικονομικά και ηθικά από την όλη κατάσταση. Βρισκόμαστε στον Λευκό Πύργο εδώ και 45 ημέρες. Παρά τις δυσκολίες, παρά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.

Βγήκαμε στις πλατείες διότι συνειδητοποιήσαμε πως η ζωή μας κλιμακωτά οδεύει σε ένα τέλμα. Εναντιωνόμαστε στο ξεπούλημα των δικαιωμάτων μας, εναντιωνόμαστε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η υποκρισία των πολιτικών και η λαγνεία του χρήματος. Έναν κόσμο όπου οι λίγοι ζούνε σε βάρος των πολλών. Η πολιτική των τελευταίων χρόνων που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μας όντας εντεταλμένες των οικονομικών συμφερόντων που μεθοδεύουν ένα παγκόσμιο βάρβαρο οικονομικό σύστημα καθώς και η πολιτική αβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Καταλάβαμε ότι ως λαός, μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να σταματήσουμε επιτέλους να ανεχόμαστε εκείνους που λεηλατώντας το παρόν και το μέλλον μας, παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

Το κίνημα των πλατειών είναι το πρώτο από την εποχή της μεταπολίτευσης που έθεσε ξεκάθαρους και συνολικούς πολιτικούς στόχους. Είναι μαζικό, ειρηνικό, μαχητικό και ανυποχώρητο. Είναι πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό. Εμπνέεται από / και εμπνέει διεθνή κινήματα. Τα όπλα μας είναι η αλληλεγγύη, η αυτογνωσία, η ανιδιοτέλεια. Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια, όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται και οι πολιτικές τους. Τους διαμηνύουμε πως το χρέος δεν είναι δικό μας.

Τα οφέλη μας από αυτό το κίνημα είναι η συνειδητοποίηση ότι ζούμε όλοι στον ίδιο εφιάλτη, αφυπνιστήκαμε, σηκωθήκαμε από τους καναπέδες, σπάσαμε την απομόνωση και τον ατομικισμό. Ο κόσμος συσπειρώθηκε στις πλατείες, πραγματοποίησε ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις, αποφάσιζε για τον εαυτό του και τον αγώνα του εφαρμόζοντας έτσι την άμεση –πραγματική δημοκρατία στην πράξη. Καταφέραμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν, γιατί η εξουσία μας θέλει πάντα διαχωρισμένους. Πετύχαμε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Κλονίσαμε όλο το πολιτικό σύστημα, δείχνοντας την δύναμη του λαού όταν είμαστε ενωμένοι. Η αποφασιστικότητα μας και η ανυποχώρητη στάση μας ειδικά στις μέρες των απεργιών, παρά την σκληρή καταστολή, οδήγησε στην απονομιμοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Απονομιμοποίηθηκε στην συνείδηση του κόσμου η κυβέρνηση και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην επίσημη πολιτική σκηνή. Καταφέραμε ακόμη να ξεγυμνώσουμε τον ρόλο της αστυνομίας ως υπηρεσίας προστασίας των συμφερόντων κυβέρνησης – τρόικας και γι’ αυτό απαιτούμε να παραιτηθεί ο υπουργός «προστασίας» του πολίτη.

Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε στον δρόμο που χαράξαμε. Η στάση μας ήταν, είναι και θα είναι ανυποχώρητη:

ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ! – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!

Καταφέραμε να απονομιμοποίησουμε το μεσοπρόθεσμο και την κυβέρνηση, τώρα μένει να τους τσακίσουμε!
 
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ FACEBOOK

Σας ανακοινώνουμε ότι εδώ και κάποιες μέρες οι Αγανακτισμένοι Λευκού Πύργου έχουν σελίδα στο FACEBOOK. Σας καλούμε να μεταβείτε στη σελίδα και να κάνετε «μου αρέσει» (like), έτσι ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω αυτής. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καθώς υπάρχουν και άλλες παρόμοιες σελίδες, αυτή είναι η επίσημη σελίδα της ομάδας internet των Αγανακτισμένων Λευκού Πύργου. Το link είναι το ακόλουθο, ενώ έχει προστεθει και στην πλαϊνή στήλη του blog, κάτω από το e-mail:
 
Ενδιαφέρον θα είχε οι Ελεύθεροι Χρεοκοπημένοι της Θεσσαλονίκης να γίνουν φίλοι στο φέισμπουκ των Αγανακτισμένων Λευκού Πύργου, έτσι και θα τους βοηθήσουμε και θα μας γνωρίσουν.
 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ

Σε πλήρη διάλυση το ΠΑΣΟΚ. Χιλιάδες μέλη πετούν τις κάρτες τους!Και πριν καλά καλά στεγνώσει η…”ηλεκτρονική μελάνι” επιβεβαιωνόμαστε. Ούτε που μπορώ να θυμηθώ πόσα σχετικά post έχουν αναρτηθεί μόνο από αυτό το μπλογκ. Πληθώρα δημοσιευμάτων, όπως διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ (Πράσινο κομματικό μπάχαλο-Ασύντακτο και δίχως οργανωτική συνοχή το άλλοτε κραταιό ΠαΣοΚ) ή το site parapolitika (Χάνει 150.000 μέλη το ΠΑΣΟΚ! ), περιγράφουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ.

Ο κόσμος που πίστεψε και στήριξε την προσπάθεια του Κινήματος νιώθει απογοητευμένος και οργισμένος. Δεν τολμά να πει στην παρέα του ότι είναι ΠΑΣΟΚ αφού οι αντιδράσεις είναι  γνωστές.
Η πρόσφατη επιστολή του Γραμματέα, με την οποία παρακινούσε τα μέλη να ανανεώσουν την συνδρομή τους, περιφέρονταν στο διαδίκτυο με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια.

Οι ευθύνες για το χάλι των οργανώσεων φτάνουν ψηλά. Φτάνουν στο υψηλότερο σημείο.
Οι λαθεμένες επιλογές πληρώνονται. Επί του προκειμένου, πληρώνονται πολύ ακριβά.
Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης στα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ απαξιωτική.
Ο καθείς οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Και ασφαλώς, οφείλουν να γνωρίζουν ότι, στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να πληρώσουν εργάτες για να βγει (όπως βγει) η προεκλογική εκστρατεία…

http://vasiliadis.wordpress.com/

Αναρτώ αυτή την είδηση ώστε σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να γίνει αντιληπτό ότι κάτι αλλάζει. Πέρυσι το λαικό κίνημα το φρενάρισε η πυρκαγιά της Μαρφίν, φέτος ούτε τα χημικά μπορούνε ούτε κάτι άλλο. Η καλύτερη απόδειξη ότι πάψαμε να είμαστε πρόβατα είναι η αποχώρηση απο τους κομματικούς στρατούς.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ

Ενας φιλελεύθερος «μετανοεί» για τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Ο Τζιοβάνι Ταμπούρι, ιδρυτής και πρόεδρος της Tamburi Investement Partner Α.Ε., θεωρείται στην Ιταλία ο γκουρού των συγχωνεύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Συνέταξε τον ιταλικό νόμο του 1992 για τις ιδιωτικοποιήσεις και έγραψε περισσότερα από 10 βιβλία σχετικά με το θέμα.Επισήμανε ότι ο δυτικός κόσμος μπαίνει τώρα σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης και παρακμής, που θα τη χαρακτηρίζουν η φτώχεια και η μεγάλη διάρκεια.

«Εάν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε, οφείλουμε να μελετήσουμε τις σκοτεινές εποχές της Ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η «Ε» επικοινώνησε μαζί του και μακροπρόθεσμα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Ελλάδα. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι έχουν αποτελέσματα μόνο κάτω από ορισμένες νομοθετικές προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα.

Πρόκειται για μια ακόμη μαρτυρία που καταρρίπτει ορισμένους μύθους και διαψεύδει όσους πιστεύουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν από μόνες τους το ισχυρότερο φάρμακο για οικονομίες που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν -αν και ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία- όσοι διεθνώς εμφανίστηκαν ανέκαθεν σκεπτικιστές σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα παραδείγματα που αναφέρουν είναι πολλά και χαρακτηριστικά:

Η βρετανική αποτυχία στους σιδηροδρόμους

* Αποτυχημένη ήταν η αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων στην Αγγλία. Πρόκειται για μια περίπτωση-ρεκόρ, καθώς της πώλησης είχε προηγηθεί μια μακρά περίοδο κρατικής εγκατάλειψης των σιδηροδρόμων που προσέφεραν πλέον πολύ κακές υπηρεσίες. Με τις αποκρατικοποιήσεις, τα πράγματα χειροτέρεψαν, αντί να βελτιωθούν. Και η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει σήμερα το πιο επικίνδυνο, αργό και ακριβό σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης. Δεν έχει τρένα υψηλής ταχύτητας και οι Βρετανοί επιβάτες πληρώνουν τα εισιτήρια 60% πιο ακριβά από τους Γάλλους.

Λόγω σειράς θανατηφόρων ατυχημάτων, η αγγλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δαπανήσει 37,5 δισ. ευρώ για να σώσει ό,τι απέμεινε από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ανάλογα αποτελέσματα είχαν στην ίδια χώρα οι ιδιωτικοποιήσεις των ταχυδρομείων το 2001. Χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας και έκλεισαν χιλιάδες ταχυδρομεία σε πόλεις και επαρχίες.

Λιγότεροι εργαζόμενοι, υψηλότερες τιμές

**Στην Ιταλία, η Censis, η εθνική στατιστική υπηρεσία, αναγκάστηκε να καταγράψει σε αριθμούς την αποτυχία ορισμένων αποκρατικοποιήσεων των τελευταίων 10 χρόνων και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στη χρονική αυτή περίοδο μειώθηκαν κατά 13,1% οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 6,9% στον κλάδο της πρόνοιας και κατά 12% στον κλάδο των σιδηροδρομικών μεταφορών, ενώ κατά την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν κατά 8,8% οι τιμές του φυσικού αεριού, κατά 17,2% του ηλεκτρικού και κατά 10% των αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

**Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η κρίση στην ηλεκτροδότηση στην Καλιφόρνια το 2000 ήταν το απίστευτο αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι υπήρξε αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ανάμεσα στους παραγωγούς, που μείωσαν την παραγωγή για να αυξήσουν τις τιμές.

**Εν μέρει διαψεύστηκαν οι θιασώτες των αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και σε ό,τι θεωρούν το δυνατό τους σημείο και αφορά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Παγκοσμίως οι αποκρατικοποιήσεις ευνόησαν, χωρίς αμφιβολία, εταιρείες και μεγάλους καταναλωτές.

Ωστόσο, για ιδιώτες και μικρούς καταναλωτές το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε σε πολλές περιπτώσεις λόγω της αύξησης της σταθερής τηλεφωνίας που τους υποχρέωσε να στραφούν στην, σαφώς πιο δαπανηρή, κινητή. * "

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=292196