Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Τελικά ποιος στην ευχή δεν έχει πρόβλημα χρέους και ελλείμματος?


Κι όμως είναι αλήθεια! Ο Γραμματέας του Tresury των ΗΠΑ ζητά εδώ και καιρό να αυξηθεί το επιτρεπτό όριο δανεισμού της χώρας του. Οι ΗΠΑ έφθασαν το όριο αυτό ήδη από τις 16 Μαίου και τίθεται ζήτημα αυξήσεώς του έως τις 2 Αυγούστου, οπότε το Treasury προειδοποίησε ότι  δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να ανταπεξέλθει στο σύνολο των υποχρεώσεων. Σημειώνουμε ότι τις ΗΠΑ, το Κονγκρέσο θέτει ένα ανώτατο όριο δανεισμού και πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση πέρα από το όριο αυτό. Σε περίπτωση που θα αρνηθεί, θα υπάρξει τεχνική στάση πληρωμών που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμισθούν οι ΗΠΑ από τους οίκους αξιολόγησης (1).

Πλέον οι ίδιες οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν μόνιμο πρόβλημα ελλείμματος (το οποίο βρίσκεται κοντά στο 9% του ΑΕΠ) και πρόβλημα χρέους (το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ), τα οποία αμφότερα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως φαίνεται ξεκάθαρα εδώ

εδώ


εδώ


κι εδώ


Μας έχουν βρίσει, μας έχουν ξεφτιλίσει, μας έχουν φτύσει γιατί η χώρα μας έχει χρέος. Δεν είμαστε ούτε τέλειοι ούτε υποδειγματικοί. Είναι όμως προφανές και αυτονόητο ότι η κρίση χρέους δεν έχει να κάνει τόσο με τέτοιου είδους ιδιότητες κι ούτε έχει να κάνει με ανώτερους λαούς και κοινωνίες, όπως χοντροκομμένα και παραπλανητικά παρουσιάσθηκε τους τελευταίους μήνες. Είναι ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με τον τρόπο δομής και λειτουργίας της οικονομίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σιγά σιγά χτυπάει όλες τις πόρτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου