Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

H KΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

H αντίσταση των Ελλήνων πολιτών στο ξεπούλημα της χώρας, στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην πολιτική διαφθορά, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιηθούν σαρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και νοοτροπίες. Μπορεί μιά νεοφιλελεύθερη λαίλαπα να προσβάλλει τη χωρα, αλλά ένα μεγάλο κομματι του λαού στις πλατείες και στους δρόμους, στο διαδίκτυο και στις συνελεύσεις, όχι απλά αντιστέκεται αλλά ετοιμάζεται να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό τοπίο.

Η διάκριση των εξουσιών, η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις μέσω δημοψηφισμάτων και άλλων θεσμών (ενόρκων στα δικαστηρια κλπ), η εφαρμογή των νόμων από όλους και η συνταγματική αναθεώρηση προς το δικαιότερο και το δημοκρατικότερο, είναι απαραίτητα ώστε να υπάρξει η επιβολή της πολιτικής στην οικονομία! Οι πολίτες άρχισαν να καταλαβαίνουν οτι η κομματοκρατία, η πληγή των κομμάτων που θεωρούσαν λάφυρο το κράτος διορίζοντας κομματικούς στρατούς, οι δοσοληψίες με τους μεγιστάνες του τύπου - μεγαλοεργολάβους - εφοπλιστές, η άλωση του συνδικαλισμού από τα κόμματα, η ανοχή μέσω ανοιχτών συνόρων σε εισροή φθηνού εργατικού δυναμικού ανεξέλεγκτα, αλλά και οι αντικοινωνικές νοοτροπίες με τον εγκλωβισμό στους καναπέδες είναι σε βάρος τους...
...Για αυτό το πολιτικό τοπίο αλλάζει!
Μόνο η ενεργή συνεχής συμμετοχή και ο έλεγχος, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός μεταξύ των πολιτών, η δυναμική αντίδραση σε κάθε παρανομία, η συνείδηση της ταυτότητας με το έθνος σε πείσμα όσων μας θέλουν μηδενιστές, ο απεγκλωβισμός από ψευτοιδεολογίες παρωχημένων σάπιων κομμάτων που απλά καπηλεύονται έννοιες ενώ οι πράξεις τους απέχουν παρασάγκας και η κατανόηση ότι μέσω του συλλογικού καλού έρχεται η ατομική ευημερία, διασφαλίζουν μια ελπίδα για καλύτερο μέλλον μέτα τη μπόρα.

Το κίνημα των "Αγανακτισμένων" ανάδειξε τις παραγκωνισμένες, από μια επίπλαστη φθηνή ευημερία, αξίες. Αξίες που το σύστημα με εργαλεία τον δανεισμένον άρτον και τα ευτελή θεάματα επιχείρησε να θάψει στη λήθη με βοηθό το διαίρει και βασίλευε και τα άλλα μαξιλαράκια του. Αξίες όμως που επειδή είναι διαχρονικές και έμφυτες, έστω την ύστατη στιγμή των κρίσεων το συλλογικό θυμικό τις επαναφέρει.

Είναι δεδομένο πως οι επιλογές ενός λαού προυποθέτουν τη διαμόρφωση των συλλογικών αξιών κι αυτό γίνεται μετά την αλλάγη της κοσμοθέασής μας που παρουσιάζεται σε εποχές καμπής, συνεπώς η μάχη είναι πρώτα εσωτερική και μετά συλλογική.
Η κρίση είναι μέσα μας...

ΜΟΨΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου